Het belang van samen….

23-12-2016 Nieuws update van Trimbos-instituut:

Vaker psychische klachten bij naasten van verslaafden
Naasten van personen met verslavingsproblemen hebben vaker last van psychische klachten en verzuimen vaker van hun werk. Ze hebben bovendien meer behoefte aan steun uit hun omgeving dan ze nu krijgen. Door de zware belasting en soms geïsoleerde positie, lopen zij een matig tot sterk verhoogd risico op het ontwikkelen van een depressieve stoornis of angststoornis.Dit blijkt uit een verkennend onderzoek van het Trimbos-instituut voor het project  http://www.verslaafdaanjou.nl/

Zo begon de nieuwsbrief die ik gisteren ontving in mijn mailbox. Het is hardop gezegd en wordt nu gelezen door heel wat mensen. Eindelijk. Een ieder die hier mee te maken heeft zal er niet van opkijken. Hoe meer het in de openheid komt van de maatschappij hoe beter. Toch zullen veel mensen niet makkelijk over dit onderwerp praten. De stigma, schaamte en de angst zijn vaak onzichtbaar aanwezig.
Daar was het thema op het pilot netwerkseminar 'Stigma, een onzichtbaar leed'

Het belang van samen.....Naastbetrokkenen die hier dagelijks mee te maken hebben en het voelen tot in hun botten. De onzekerheid, de angst om de dierbare naaste maar ook soms de agressie en het geweld waar gezinnen mee te maken hebben. Trauma's veroorzaakt door gebeurtenissen die binnenshuis worden gehouden. Door ons allen sterk te maken om het stigma wat op verslaving rust te doorbreken gaan we ruimte en ademhaling creëren voor al deze mensen die met de ze aandoening te maken hebben. Wij dragen ons steentje bij door de ondersteuningsworkshops en de basisopleiding 'systeemondersteuning bij verslavingsproblematiek'.

Op 19 november jl. hebben wij met 70 mensen de eerste stap gezet naar het verwijderen van drempels in de verslavingszorg! Het belang van samen.....Moedige Moeders NL, De Stam (Den Haag), Be Aware (Solutions), Herstelkompas (Ahmet Turkmen), Verslaafd aan Jou (Veronica Risch), Jellinek (Annemarie de Bruijn) Buro TOV (Claudia Kaagman-van der Haak) Esther Geurts en nog veel meer waren samen op dit geweldige netwerkseminar! Het cijfer 8 is het gemiddelde wat we mochten krijgen op de feedback formulieren. Trots en dank baar dat de eerste steen van verandering in de rivier is gelegd.

Graag deel ik de blog link van Jeannette Ooink van Tactus verslavingszorg die naast deze blog ook op deze dag geweldige foto's voor ons heeft gemaakt! Juist de blog en de foto's geven het belang van samen heel goed weer....

Op naar een nieuw jaar vol kansen op samenwerking en herstel voor allen.
Mooie rustige feestdagen wensen wij jou met ieder die je lief is! Op naar 2017!

Lees, kijk en geniet!
img_5772img_5760img_5739image-2016-12-11img_5756

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: